אושר – עניין של כימיה
החומרים הכימיים שהמחשבות פועלות באמצעותם נקראים "מוליכים עצביים" (נוירוטרנסמיטורים), והיחסים ביניהם משתנים ע"פ הלך הרוח. אלה מעבירים שדרים לאיברים השונים, ובשינויים אלה טמון ההסבר לגילויים הפיזיולוגיים.
האם ניתן ללמוד איך להיות מאושרים יותר?
האושר הוא משאב אינסופי. רעיונות ועצות איך לזקק את תמצית החיים הטובים, המאושרים והמספקים נמצאים לרוב בכתבי עת רבים, מגזינים ובספרי התפתחות עצמית שמנחים אותנו כיצד לאמץ התנהגויות חדשות, לשבור הרגלים שמעכבים את התפתחותנו- ולהוסיף עוד כמה ק"ג של אושר, שהרי "אושר הוא משמעות ותכלית החיים" (אריסטו).
חייו של כל אדם מתנהלים בכפילות: במימד החומרי ובמימד הרוחני.
מחקרים רבים מראים את הקשר הזה באמצעות התייחסות אל הפסיכוכימיה (נפש וחומרים כימיים).
לדוגמה: מחקר שנערך בעזרת סטודנטים באוניברסיטת הארוורד שצפו בסרט דוקומנטרי, שם הנזירה תרזה מטפלת באהבה ובמסירות אין קץ בפצועים וחולים. לפני הצפייה בסרט ולאחריה, מדדו הרופאים את רמות האימונוגלובולין (נוגדן שפועל נגד זיהומים נגיפיים) בגופם. נמצא, שלאחר הצפייה בסרט, עלתה רמת הנוגדן הזה ביותר מ-30%!! כלומר רק מלצפות בנתינה העצומה של תרזה לחיילים, השתפרה פעילותה של מערכת החיסון! מדהים!!
גם התאהבות היא עניין של כימיה: אנו מכירים את תחושת הריגוש והאופוריה, הגורמים לשיכרון החושים ולתחושת ההתעלות. תחושות אלה הן זמניות, (עד שהתאהבות הופכת לאהבה) ונגרמות בהשפעת מספר חומרים כימיים שמופרשים בגוף ויוצרים את תחושת הגבהים וערפול החושים.
איך זה רלוונטי לנו, וכיצד ניתן לרתום עובדות אלה למען אושרנו?
ניכר שאנשים מאושרים בריאים יותר מאנשים שאינם מאושרים. נראה שהאושר, שמשמעו פשוט מחשבות חיוביות ומאושרות במשך רוב הזמן, מחולל שינויים ביוכימיים, ולאלה השפעה מופלאה ומבורכת על הגוף הפיזי.
החומרים הכימיים שהמחשבות פועלות באמצעותם נקראים "מוליכים עצביים" (נוירוטרנסמיטורים), והיחסים ביניהם משתנים ע"פ הלך הרוח. אלה מעבירים שדרים לאיברים השונים, ובשינויים אלה טמון ההסבר לגילויים הפיזיולוגיים הללו.
מאחר שהמחשבות נמצאות בשליטתנו המודעת, אנו יכולים לבחור לחשוב כל מחשבה שאנו רוצים, ומכאן שניתן לשלוט בכימיית המוח. אם מחשבות כעס, עוינות, חרדה ופחד מובילות לתחושות כמו דופק מואץ, עלייה בלחץ הדם, רעד וזיעה קרה (ובכך להחלשת מערכת החיסון), הרי שמחשבות מאושרות כמו חמלה, נתינה ידידות, שלום, טוב לב, נדיבות, חיבה, חמימות ושלווה יובילו לתגובות גוף הפוכות לאלה שתוארו (ובכך לחיזוקה של המערכת החיסונית).
אז כיצד נגביר את אושרנו באמצעות הכימיה הלכה למעשה?
נוכל "לבנות" לנו 3 תיבות המכילות מחשבות חיוביות ומאושרות:
תיבה מן העבר- בה נכניס זיכרונות מן הילדות ובכלל: זיכרונות מעצימים, מחזקים ובונים. אירועים שעיצבו את חיינו לטובה, ותרמו לתחושות חוסן אהבה והגנה.
תיבה מן ההווה - בה נכניס חוויות נפלאות שקורות לנו ורגעים רבים של שמחה והתלהבות, גם אם אלה חוויות קטנות כמו שיחה טובה עם חבר/ה ,סוף שבוע מוצלח עם המשפחה, או עם בן זוגנו, או אפילו בוקר/ערב נפלא שארגנו לעצמנו, עם או בלי שותפים. נזכור להכיר תודה על הדברים שמשמחים אותנו ונשלב בלוח הזמנים שלכם התנסויות, הנאות קטנות והצלחות. פנקו את עצמכם והאהובים שלכם, ושימרו בתיבה את ה"מובחרים".
גם תיבה מן העתיד "נבנה", ולשם נכניס את רצונותינו, מאוויינו וחלומותינו תוך בניית פרטי פרטים שיראו לנו בבירור איך היינו רוצים לראות את עתידנו: בעבודה, עם בני הזוג, ילדינו, חברינו, משפחתנו... וחוויות שאותם עדיין לא הוצאנו אל הפועל. דאגו לערבב אותן עם הנאה ומשמעות. הציבו לכם מטרות וגם תאריכי יעד להגשמתן.
נדאג שהתיבות תהיינה זמינות, ונדאג למלא אותן בכל הזדמנות.
בכל פעם שנרגיש לחוצים, מצוברחים, או סתם רוצים להרגיש רגע של שלווה, נשלוף את החכה, ו"נדוג" זיכרון כזה או אחר, וזה ישנה את הרכב החומרים הכימיים (כפי שקרה עם הסטודנטים שצפו בסרט), יאזן אותנו ויתרום להגברת האושר שלנו.
בהתחלה זה ייראה מעושה, אך עם תרגול קצר יחסית, ובהתמדה, זה ייהפך להרגל, כמו טקס קטן יומיומי. ככל שנמלא את ימינו בחוויות הללו, כך נשנה את הכימיה בגופנו, ונזכה לרגעי אושר רבים יותר.
ליצירת קשר ופרטים מלאים על דליה ורדי