ראשי | בריאות | תזונה ואוכל בריא | חילבה/ גרגרנית יוונית

חילבה/ גרגרנית יוונית

מאת
הגדל טקסט: Decrease font Enlarge font

צמח החילבה (גרגרנית יוונית) משמש כצמח מרפא מרכזי בקרב יהודי תימן ואתיופיה.

חילבה/ גרגרנית יוונית חילבה/ גרגרנית יוונית

צמח החילבה (גרגרנית יוונית) משמש כצמח מרפא מרכזי בקרב יהודי תימן ואתיופיה. כבר ברפואת הצמחים ביוון, רומא ומצרים נעשה בו שימוש נרחב. מקורו של הצמח ממערב אסיה ודרום מערב אירופה משם הובא לאזור הים התיכון. השם הפופולרי חילבה נגזר מהשפה הערבית.
השם trigonella פרושו ביוונית משולש על שום מבנה עליו המזכיר את התילתן. צמד המילים foenum graecum פרושו "ריח יווני". כפי הנראה היה בשימוש נרחב בקרב היוונים ובתקופת בית שני בעקבות ההתישבות היוונית בארץ חדר לבתי היהודים. הוא גודל בתקופת המשנה כצמח מאכל ונזכר בתלמוד הירושלמי בשם גדגדניות. גם הרמב"ם כתב עליו: " המזונות רעי הכימוס (המשמינים), ראוי לאנשים כלם שירחיקו אותם. ואלה העוסקים בהתעמלות,עד שיגיעו בקיץ, ואז יצטרכו לרפאת יובש גופיהם וחומם. ואז יאות להם, שיאכלו קודם המאכל: התות או האגסים או הגדגדניות" (חילבה).
במערב התפרסם בעיקר בשל האיכויות שלו כמאזן סוכרת. הזרעים מכילים מגוון רחב של חומרים פעילים כגון: דיאוסג'ינין ואימוג'ינין המדמים פעילות של סטרואידים והורמוני מין. בצמח מצוי אלקלואיד בשם טריגונולין הגורם להורדת רמת סוכר בדם. מרכיבים נוספים ממשפחת האלקלואידים כטרימתילאמין, נאורין ובתאין ממריצים את מערכת העצבים, ומשפעלים את מערכת העיכול והשתן. הצמח מכיל מרכיבים מוצילגים (יוצרי רירית) המגבירים את יכולת הריפוי שלו של מערכת הנשימה, העיכול ובעיות עור. הריח החזק הנודף מחלקיו נובע מהכומרין המצוי בו.

כיצד מכינים את החילבה למאכל: שמים בקערה עמוקה חופן זרעי חילבה כתושים מוסיפים מים בכמות פי 4-3 ומסננים את המים כל שעה כדי להיפטר מן הריח החריף לאחר שלוש שעות מוסיפים מיץ לימון סחוג ותבלינים לפי הטעם. גם הוספת מעט פילפל חריף או כפית דבש מבטלים את הריח.

להרבות חלב למניקות: לאכול חילבה שלוש פעמים ביום.

אין אונות בגברים: משרים 10 גרם זרעים כתושים בליטר מים פושרים למשך 12 שעות.שותים מדי ערב כוס אחת.

לחץ דם גבוה: כנ"ל. שותים 3-1 כוסות ליום.

עייפות כללית: כותשים כפית זרעים ומערבבים בדבש. אוכלים שלוש כפיות ליום.

כאבי גב: כותשים חופן זרעי חילבה, מערבבים בחצי כוס מיץ כרוב וב2 כפיות חומץ תפוחים. מורחים את התערובת על מקום הכאב.

דלקות גרון ושקדים: לגרגר מספר פעמים ביום מרתח פושר של זרעים.

סוכרת: לאכול חילבה שלוש פעמים ביום.

פצעים בחולי סוכרת: מרתיחים מעט כפית זירעי חילבה בחצי ליטר מים. מסננים את המרתח ושותים רבע כוס כל שלוש שעות. מכיל חומרים מוצילגים המחישים ריפוי של פצעים.

עצירות וטחורים: כנ"ל.

חוסר תיאבון ואנמיה: כנ"ל.

שיעול קשה: כנ"ל.

תולעים במערכת העיכול: משרים 30 גרם זרעים בליטר מים כל הלילה. בבוקר מסננים ושותים כוס מים על קיבה ריקה.

עור מבוקע וסדוק: מרתיחים כפית זרעים בחצי ליטר מים כ 2 דקות מקררים ומורחים על המקום עם גזה.

נפיחויות ובצקות : כנ"ל.

נשירת שיער וקשקשים: לשטוף את השיער במשרת חילבה להוסיף חצי לימון למניעת ריחות חזקים. לחזור על הפעולה פעמים בשבוע.

ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר

Save on your hotel - www.hotelscombined.com


דרג תוכן עמוד זה

5.00

עוד באותו נושא:

דיאטה ותזונה, דיאטה, תזונה, גרגרנית יוונית, חילבה